Dozarea acidului ascorbic din sucuri naturale, dinamica vitaminei C în laptele matern

Scris de Jákó Zsuzsanna o.h., Nemes-Nagy Enikő, Szabó Katalin Dalma, Szabó Antónia, Balogh Aliz o.h., Baki László-Béla o.h., Al-Aissa Zahra o.h., Kósa Beáta o.h., Balogh-Sămărghiţan Victor, Fazakas Zita

Vitamina C are multiple efecte benefi ce, cantitatea ingerată este parţial secretată în laptele matern. Scopul a fost dozarea ascorbatului din sucuri naturale şi urmărirea în dinamică a concentraţiei vitaminei C în laptele matern după consum de sucuri, respectiv tablete de ascorbat. Dozarea vitaminei C (18 sucuri, 27 probe de lapte) s-a efectuat prin metoda fotometrică cu 2,6-diclorfenol-indofenol. Rezultate: citricele conţin cea mai mare cantitate de vitamina C, în special cele proaspete. Valoarea maximă de ascorbat în lapte atinge la o oră după ingerarea sucurilor şi la jumătate de oră după tablete, asimilarea acesteia din sursele naturale fi ind mai bună. Concluzii: sucurile proaspete stoarse conţin mai mult ascorbat decât cele comercializate la cutie. Este o legătură strânsă între alimentaţia mamei şi calitatea laptelui. Recomandăm consumul sucurilor cu o oră înaintea alăptării pentru a oferi sugarului cantitate maximă de ascorbat.

 

Cuvinte cheie: acid ascorbic, sucuri naturale, lapte matern.


Tipărire   Email