Eficiența dexametazonei administrată în doze mici în prevenirea sindromului inflamator sistemic în chirurgia cardiacă

Scris de Szabó Attila, Kovács Judit

Utilizarea bypassului cardiopulmonar presupune expunerea sângelui la suprafața neendotelizată a circuitului extracorporeal, putând declanșa un răspuns inflamator sistemic, care influenţează evoluţia postoperatorie a pacienţilor şi creşte mortalitatea. Scopul lucrării noastre este studierea eficienţei efectului antiinflamator al dexametazonei în intervenţiile chirurgicale cardiace efectuate în bypass cardiopulmonar.

Material şi metode. Am efectuat un studiu clinic randomizat la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Târgu-Mureş. Am inclus în studiu 121 pacienţi operaţi pe cord deschis, 46 pacienţi în grupa de control (nu au primit dexametazonă), 45 pacienţi au primit 0,3 mg/kg dexametazonă postinducţie, 30 pacienţi au primit în postinducţie şi postoperator în primele trei zile. Am analizat intensitatea sindromului inflamator (temperatura corporeală, numărul de leucocite) în funcţie de durata bypass-ului cardiopulmonar şi cantitatea de dexametazonă, am urmărit nivelul glicemiei şi apariţia unor acuze gastrice.

Rezultate. Intensitatea sindromului inflamator a fost mai mică la pacienţii care au primit dexametazonă, la fel şi incidenţa disfuncţiilor de organe (32,6% în grupa de control vs 11,11% la cei cu o singură doză şi 20% la cei care au primit dexametazonă intra-şi postoperator), mortalitatea a fost de două ori mai mare în grupa de control. Glicemia a fost de 1,5 ori mai mare în grupele de studiu faţă de grupa de control, acuze gastrice nu a semnalat nici un pacient.

Concluzii. Dozele mici de dexametazonă au efect favorabil în scăderea sindromului inflamator sistemic şi a evoluţiei postoperatorii, incidenţa reacţiilor adverse ale glucocorticoizilor a fost mai mică decât cele raportate în literatura de specialitate.

 

Cuvinte cheie: bypass cardiopulmar, sindrom inflamator sistemic, dexametazona.


Tipărire   Email