Efectele administrării dexametazonei în postinducţie în prevenirea complicațiilor după intervenții chirurgicale cardiace

Scris de Szomorú Ildikó-Pálma, Kovács Judit , Vass Katalin

Introducere: O mare parte a complicațiilor survenite după intervenții chirurgicale cardiace pot fi atribuite reacției inflamatorii sistemice, cauzată de utilizarea circulaţiei extracorporeale. Corticosteroizii acționează prin intermediul factorului de transcripție nucleară-κB (NF-κB), scăzând cantitatea de mediatori ai inflamaţiei. Material și metode: Am efectuat un studiu clinic prospectiv la 40 de pacienți supuşi unor intervenții chirurgicale cardiace elective (bypass aorto-coronarian, înlocuire de valvă sau combinate), cu utilizarea circulației extracorporale, 10 dintre aceștia beneficiind de administrare de dexametazonă imediat după inducția anesteziei. Am investigat incidența complicațiilor postoperatorii, în special a celor neurologice şi a răspunsului inflamator în funcţie de tratamentul antiinflamator primit.

Rezultate: Pacienții la care nu s-a administrat dexametazonă au dezvoltat mai frecvent complicații postoperatorii (66,67% vs 30,00%, p=0,0486), iar incidența febrei în perioada imediată după intervenție a fost de asemenea mai mare la aceștia (53,33% vs. 10,00%, p=0,0177). Nu am putut să demonstrăm diferențe semnificative în ceea ce priveşte apariția complicațiilor neurologice, a fibrilației atriale, a necesarului de inotropice sau a duratei internării în terapie intensivă. Concluzii: În urma studiului realizat, putem spune că dexametazona are efecte benefice asupra evoluției după intervenții chirurgicale cardiace, scăzând în special incidenţa complicațiilor cauzate de răspunsul inflamator sistemic dar nu influenţează apariţia complicațiilor neurologice și durata internării în terapie intensivă.

 

Cuvinte cheie: corticosteroizi, dexametazonă, anestezie, chirurgie cardiacă.


Tipărire   Email