De la modificări macrovasculare precoce până la ocluzie carotidiană. Rolul ultrasonografiei în diagnosticul şi managementul accidentului vascular cerebral ischemic

Scris de Vastagh Ildikó

Bolile cerebrovasculare sunt cea mai importantă cauză de morbiditate şi mortalitate la nivel mondial. Accidentul vascular cerebral ischemic secundar aterosclerozei reprezintă 45% din cazuri. Atacul ischemic în teritoriul vaselor mari este cauzat cel mai frecvent de ateroscleroză. Grosimea intimă-medie (GIM) a vaselor mari, elastice este un marker precoce a procesului aterosclerotic. GIM este măsurat ultrasonografic în modul B între vârful primei (interfaţa lumen-intimă) şi a doua linie hiperecogenă (stratul superficial al adventiţiei sau interfaţa medieadventiţie) în peretele distal a vasului pe imaginile de cea mai bună calitate. FDA (Food and Drug Administration, USA) recent a acceptat faptul că încetinirea progresiei GIM este un indice de ameliorare a riscului vascular. Utilizând 6 criterii Doppler fundamentale (viteza sistolică de vârf, viteza la sfârşitul diatolei, spectrul undei, fluxul poststenotic, indicele arteră carotidă internă/arteră carotidă comună şi diametrul lumenului rezidual) este posibil stabilirea gradului de stenoză şi compararea cu rezultate angiografice. Ecografia vasculară trebuie efectuată imediat după atacul ischemic tranzitor sau infarctul cerebral pentru a identifica pacienţii cu stenoze simptomatice, care pot beneficia de endarterectomie sau angioplastie. Metoda imagistică non-invazivă cea mai specifică şi sensibilă pentru stenoza carotidiană este angiografia IRM cu contrast, urmat de ultrasonografia doppler şi angiografia CT, metoda cel mai puţin sensibilă fiind angio-IRM fără contrast. În unele cazuri efectuarea angiografiei cu substracţie digitală este necesară, dacă celelalte metode non-invazive sunt neconcludente. Reconstrucţia carotidiană este indicată după un atac ischemic tranzitor sau infarct cerebral cu sechele minore asociat cu o stenoza semnificativă. Tratamentul conservator constă în tratament antiagregant şi controlul factorilor de risc.

 

Cuvinte cheie: grosime intimă-medie, ultrasonografia duplex a arterelor carotide, gradul stenozei carotidiene, reconstrucţie carotidiană.


Tipărire   Email