În aşteptarea tratamentului (norme europene şi posibilităţi de colaborare regională în reducerea listelor de aşteptare în sistemul sanitar)

Scris de Földes Mária Éva Ph.D. hallgató, Földes Adalbert

Accesul la tratamentul medical de calitate potrivită este un reper de bază, folosit în evaluarea comparativă a reformelor sistemelor sanitare, care reprezintă dimensiunea drepturilor omului în sistemul sanitar, şi nu poate deveni dependent de condiţiile economice actuale. Întârzierea nejustificată în accesul la tratament indică funcţionarea nepotrivită a sistemului, şi, conform normelor Comunităţii Europene, împuterniceşte pacientul să obţină tratamentul necesar în alte ţări membre, pe costul casei de asigurare de sănătate din ţara de rezidenţă. Studiul abordează problematica managementului listelor de aşteptare şi a întârzierii nejustificate în accesul la tratament, conform normelor europene, cu atenţie deosebită acordată jurisprudenţei comunitare. Pe baza unor exemple de iniţiative regionale din zona economică europeană, discutăm posibilităţile de cooperare în zona frontieră româno-maghiară pentru îmbunătăţirea accesului la servicii sanitare de calitate potrivită.

 

Cuvinte cheie: managementul listelor de aşteptare, norme europene, jurisprudenţa Curţii Europene, co-operare regională pentru îmbunătăţirea accesului la tratamentul medical


Tipărire   Email