Obiceiurile de alimentaţie periculoasă: follow up de doi ani a 1218 adulţi

Scris de Szabó József Andor, Brassai Attila, Bán Erika-Gyöngyi, Ábrám Zoltán

Întroducere: Scopul acesui studiu a fost investigarea influenţei modului de alimentaţie asupra riscului şi a evoluţiei bolilor sistemului vascular. Material şi metode: Am studiat cazul a 1218 pacienţi rurali cu risc cardiovascular crescut sau hipertensiune arterială stadiul 1 sau 2 timp de 24 de luni. Toţi pacienţii au trecut prin controale medicale periodice care au inclus şi anamneză detailată. Am monitorizat obiceiurile nutriţionale a pacienţilor. Rezultate: Dintre pacienţi 81% a avut o alimentaţie nesănătoasă şi 74,31% erau supraponderali. În acele cazuri, unde riscul cardiovascular crescut a coincis cu o alimentaţie nesănătoasă, consecinţele severe au apărut mai des. Dintre cei 1126 de pacienţi cu obiceiuri nutriţionale nesănătoase 38 au suferit AVC sau infarct miocardic. Discuţii: Un mod de viaţă sănătos, mai ales alimentaţia sănătoasă, poate influenţa în mod pozitiv evoluţia bolilor cardiovasculare.


Tipărire   Email