Utilizarea suplimentelor alimentare de către pacienţii diabetici

Scris de Kovács Andrea oh., Kocsis Katalin oh., Vass Imola oh., Szabó Mónika, Fazakas Zita

Deşi tratamentul pacienţilor diabetici este gratuit şi eficace, mass-media şi opinia publică sugerează beneficiul utilizării unor suplimente alimentare – greu controlabile de către medici. Obiectivul studiului nostru a fost de a analiza atitudinea pacienţilor diabetici faţă de suplimentele alimentare. Materiale şi metode: Am interogat 200 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 (vârsta medie: 60,07 ani +/- SD). Suplimentele alimentare utilizate de către ei au fost împărţite în 4 grupe: suplimente cu efect antidiabetic, ceaiuri, vitamine şi suplimente fără efect antidiabetic. Fiecare supliment a fost evaluat pe baza unui sistem de punctaj realizat de către noi. Rezultate: 54,5% din pacienţi utilizează suplimente, 22,94% de mai multe feluri: 12,84% suplimente cu efect antidiabetic, 63,3% ceaiuri, 31,19% vitamine, 17,43% suplimente fără efect antidiabetic. 38,5% a pacienţilor nu ştie exact mecanismul de acţiune al suplimentului folosit. 41,3% n-a detectat nici un efect al produsului. Efectul pozitiv al suplimentului corelează cu frecvenţa informării medicului curant despre utilizarea suplimentului (p=0,0005). Pacienţii tineri utilizează mult mai frecvent decât cei în vârstă (p=0,01). Suplimentele recomandate de către medici, cărţi au fost mai ieftine decât cele recomandate de către farmacişti sau mass-media (p=0,03). Numai 50% din prospecte au fost satisfăcătoare. Concluzie: Pacienţii diabetici utilizează frecvent suplimente alimentare. În jumătate din cazuri, mai ales în cazul suplimentelor recomandate de mass-media, produsele sunt scumpe, fără efect, iar 8,3% chiar toxice.

 

Cuvinte cheie: suplimente alimentare, diabet zaharat tip 2

Tipărire