2012, volumul 85, nr. 2

Utilizarea suplimentelor alimentare de către pacienţii diabetici

Deşi tratamentul pacienţilor diabetici este gratuit şi eficace, mass-media şi opinia publică sugerează beneficiul utilizării unor suplimente alimentare – greu controlabile de către medici. Obiectivul studiului nostru a fost de a analiza atitudinea pacienţilor diabetici faţă de suplimentele alimentare. Materiale şi metode: Am interogat 200 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 (vârsta medie: 60,07 ani +/- SD). Suplimentele alimentare utilizate de către ei au fost împărţite în 4 grupe: suplimente cu efect antidiabetic, ceaiuri, vitamine şi suplimente fără efect antidiabetic. Fiecare supliment a fost evaluat pe baza unui sistem de punctaj realizat de către noi. Rezultate: 54,5% din pacienţi utilizează suplimente, 22,94% de mai multe feluri: 12,84% suplimente cu efect antidiabetic, 63,3% ceaiuri, 31,19% vitamine, 17,43% suplimente fără efect antidiabetic. 38,5% a pacienţilor nu ştie exact mecanismul de acţiune al suplimentului folosit. 41,3% n-a detectat nici un efect al produsului. Efectul pozitiv al suplimentului corelează cu frecvenţa informării medicului curant despre utilizarea suplimentului (p=0,0005). Pacienţii tineri utilizează mult mai frecvent decât cei în vârstă (p=0,01). Suplimentele recomandate de către medici, cărţi au fost mai ieftine decât cele recomandate de către farmacişti sau mass-media (p=0,03). Numai 50% din prospecte au fost satisfăcătoare. Concluzie: Pacienţii diabetici utilizează frecvent suplimente alimentare. În jumătate din cazuri, mai ales în cazul suplimentelor recomandate de mass-media, produsele sunt scumpe, fără efect, iar 8,3% chiar toxice.

 

Cuvinte cheie: suplimente alimentare, diabet zaharat tip 2