Situaţia produselor modificate genetic din punctul de vedere al consumatorilor

Scris de Lukácsi Csaba, Ábrám Zoltán

Scopul lucrării noastre este să prezinte situația actuală a produselor modificate genetic în Europa, Ungaria, România și în alte părți ale lumii. Deși marea majoritate a consumatorilor au auzit de alimente sau produse modificate genetic, foarte puțini oameni știu ceva concret despre ele. Rolul mass-mediei ar trebui să fie accentuat și mai mult, și ar trebui să amintim lipsa de informații adecvate, obținute pe baza cercetărilor științifice și dovezi. Intenţia noastră, prin completarea chestionarului anonim a fost să evaluăm cunoștințele și opiniile formate ale respondenților despre produsele modificate genetic și tehnici de inginerie genetică. Pe baza studiilor noastre, putem să constatăm că sursa primară şi cea mai determinantă privind informaţiile despre depozitarea şi prepararea alimentelor, precum şi cunoștințe de siguranță alimentară este dată încă de mediul familial. Un rol important şi aproximativ asemănător are mediul personal, cercul de prieteni și cunoștințe. Una dintre întrebările cele mai dezbătute în cadrul acestui subiect este etichetarea distinctivă a produselor alimentare care conțin ingrediente modificate genetic. Opiniile consumatorilor și a profesioniştilor de multe ori sunt diferite, uneori chiar și propriile păreri sunt contradictorii. În concluzie, se poate afirma că majoritatea consumatorilor respinge modificarea genetică a plantelor și a materiilor prime ale produselor alimentare. În același timp, chiar şi părerile experților cu privire la tehnologia genetică, sunt în cea mai mare parte comentarii negative. Discursurile sociale pe această temă sunt slabe, iar prelucrarea informațiilor depășesc orizonturile consumatorilor obişnuiţi. Rezultatele noastre au rolul de a atrage atenția asupra responsabilității educaţiei.

 

Cuvinte cheie: produse alimentare, modificat genetic, consumator, etichetare.


Tipărire   Email